Beginnen met wielrennen, heb jij al een plan?

velodrome_1

Wielrennen is een sport die steeds meer in opkomst is. Steeds meer mensen verdiepen zich in de mogelijkheden en kunnen haast niet wachten om de voeten op de pedalen te drukken om zo de eerste meters af te gaan leggen. De meeste mensen houden wielrennen als sport echter niet lang vol. Zij komen tegen problemen aan die zij niet op kunnen lossen en in de meeste gevallen heeft dit te maken met een zogeheten ‘valse start’. Heb je een fiets en een tenue, dan is het niet verstandig om direct je zinnen te zetten op de eerste 100 kilometer en de eerste keer dat je over de 50 kilometer per uur komt. Sterker nog, je kunt die aanpak beter direct helemaal weggooien.

De manier waarop je leert fietsen

Op het moment dat de zijwieltjes van je fiets gehaald worden, en je mag als kleuter voor het eerst je eerste meters maken zonder hulpmiddelen, dan ga je niet direct van Enschede naar Arnhem fietsen. Je begint langzaam met de eerste meters, je maakt jezelf vertrouwd met de fiets en na een lange aanloop kun je eindelijk helemaal zelf naar school fietsen, zij het onder begeleiding van je vader of je moeder, omdat het anders te gevaarlijk is.

Waarom zou het met een racefiets anders zijn? De manier waarop je op een racefiets zit, is beduidend anders dan de manier waarop je op een andere fiets zit. De banden zijn dunner, je hangt voorover en je hebt veel meer te maken met de balans die behouden moet blijven, onder een hogere snelheid. Ook met de racefiets plan je niet direct een route van Groningen naar Leeuwarden. Probeer eerst maar eens een rondje rond de wijk te maken, en bouw dat rondje steeds verder uit. Op die manier kom je na een aantal weken vanzelf wel een keer in de buurt van Leeuwarden, maar weet je ook zeker dat je ook nog gewoon weer terug kunt fietsen wanneer je daar eenmaal bent.

Tips om te trainen

Wanneer je begint met wielrennen, kan het lastig zijn om een training op te zetten. Je kunt hiervoor naar een vereniging gaan, maar wat als je het juist wilt doen zonder ergens lid van te worden, of zonder je ergens op te geven? Dan kun je schema’s vinden op het internet, inclusief routes die je kunt fietsen waarbij de afstand en zwaarte vermeld staat. Je kunt ook een applicatie downloaden waarmee je zelf de routes bij kunt houden die je gefietst hebt, waardoor je zelf makkelijker een planning op kunt zetten.

Wil je echt voortgang boeken en het leuker maken, ga dan eens op zoek naar mensen met dezelfde interesse. Als je samen gaat fietsen, wordt het namelijk al snel vele malen leuker om op de pedalen te gaan staan. Je kunt dan ook de routes die jullie fietsen naast elkaar leggen om zo nieuwe gebieden te verkennen, wat zeker een aanrader zou kunnen zijn voor de toekomst.