Een aantal tips voor wanneer je wilt gaan wielrennen

Wielrennen is niet direct de meest makkelijke sport om mee te beginnen. We kunnen allemaal wel fietsen, maar op een racefiets komt er net even iets meer bij kijken dan alleen de fiets in beweging te houden. Om je alvast een beetje op weg te helpen, hebben we een aantal handige tips onder elkaar gezet waarmee je direct al kunt beginnen. Het wielrennen wordt daar een stuk makkelijker en leuker van.

velodrome_2

Niet lang, maar vaak

Wil je een goed begin maken met het wielrennen, dan is het belangrijk om de standaard fout van de meeste mensen te ontwijken. Het is niet verstandig om direct lange afstanden te gaan fietsen. Je lichaam moet nog wennen en je spieropbouw moet aanzetten naar de eisen van een racefiets. Het is verstandiger om elke twee dagen een half uur te gaan fietsen dan eens per week drie uur op de fiets te zitten. Spreid de opbouw gerust lekker uit. Wanneer je in de beginfase elke keer maar een half uur op de fiets zit, is dat lang genoeg. Later kun je met gemak langere afstanden doen.

Investeer in goed materiaal

Heb je het idee dat je volledig kapotgaat op de fiets? Dan doe je iets niet goed. Waarschijnlijk heb je niet geïnvesteerd in goed materiaal. Een goede fiets en goede kleding maken het makkelijker om afstanden af te leggen op de fiets en zorgen er ook voor dat de druk op het lichaam een stuk kleiner wordt. Investeer je in goed materiaal, dan wordt het fietsen direct een stuk leuker waardoor je de hobby langer aan zal houden. Het materiaal verdient zichzelf dus gewoon weer terug.

Zoek meer mensen

Alleen gaan fietsen is leuk, maar het wordt een stuk interessanter wanneer je meer mensen kunt vinden die mee willen gaan. Zo kun je elkaar onderweg helpen, je kunt elkaar uitdagen en daarbij wordt het ook een stuk leuker omdat je wat meer contact hebt onderweg. Je kunt ergens gaan eten, een gezamenlijke pauze inlassen of samen een langere route kiezen in het buitenland om de uitdaging helemaal groter te maken.

Download een applicatie

Wil je het fietsen echt leuker maken, dan is het leuk om in de gaten te houden waar je geweest bent. Daar zijn verschillende applicaties voor, zoals de RunKeeper applicatie. Zo kun je altijd zien waar je gefietst hebt, wanneer en wat je gemiddelde snelheid was. Dat maakt het makkelijker om targets te zetten voor de toekomst!