Ga je voor een nieuwe racefiets of juist een gebruikte?

Wanneer je wilt beginnen met wielrennen, is één van de meest essentiële elementen die je nodig hebt een fiets. En dat is direct één van de moeilijkste onderdelen. Een helm moet passen en een certificaat hebben. Kleding moet passen. Een bidon moet een bidon zijn. Maar de fietsen, dat is een heel ander verhaal. Het is lastig om een goede fiets te vinden en hoewel de meeste mensen aanraden om een nieuwe fiets te kopen, is dat eigenlijk helemaal niet zo logisch. Fora met meer ervaren wielrenners raden juist een gebruikte fiets aan. Waarom? Omdat je toch het grootste gedeelte van de fiets zal gaan vervangen in eerste instantie.

Een gebruikte fiets opwaarderen

Wanneer je een fiets op het internet of in de winkel gevonden hebt die al wat jaren meegaat, dan kan dat een perfecte optie zijn. Je kunt dan goedkoop beginnen en je merkt snel genoeg wat er mis is. Zo willen de meeste wielrenners tegenwoordig geen remblokken meer hebben omdat deze slijtage geven aan de velg en band, waar een schijfrem een groter vermogen levert zonder schade te berokkenen aan de fiets. Niet eens met het zadel of het stuur? Ook dit is gemakkelijk te vervangen en vaak heb je daar nog geld voor over, want je hebt een goedkopere gebruikte fiets gekocht. Ook de banden, pedalen, velgen en derailleur zijn eenvoudig te vervangen. Eigenlijk hoef je het alleen maar eens te zijn met het frame.

velodrome_3

De eisen aan een fiets

Wanneer je bij een vereniging wilt gaan fietsen, of je wilt onderdeel uit gaan maken van een grotere wedstrijd, zal je zien dat hier wel eisen aan de fietsen gesteld worden. Het is goed om daar even naar te kijken voordat je begint met het weggooien van de oude elementen. Het kan maar zo zijn dat je wat terug zal moeten bouwen om aan de eisen te voldoen.

Wanneer je precies weet welke eisen jij aan een fiets stelt, wat je zeker wel wilt en wat je niet wilt, kun je ervoor kiezen om alsnog naar een nieuwere fiets te kijken. De fiets die je aangepast hebt, kun je vaak goed verkopen wanneer je vertelt wat je er mee gedaan hebt en waarom. Dat geld kun je gebruiken voor een nieuwer model, waarbij je vaak betere prestaties neer kunt zetten. Dit is vooral handig wanneer je mee wilt gaan doen aan wedstrijden van een iets hoger niveau.