Is wielrennen goed voor de gezondheid?

Er zijn veel sporten waar een flinke discussie over is. Zo is hardlopen een sport die altijd gezien werd als gezond, maar nu blijkt dat het niet goed is voor de gewrichten. Van tennis krijg je een tennisarm en tijdens schaakwedstrijden kom je nauwelijks in beweging. Is wielrennen dan een sport die wel goed voor je is?

Ja, wielrennen is bijzonder gezond en goed voor je lichaam en geest. De frisse lucht, de beweging en de inspanningen zorgen ervoor dat het een goede sport is voor je lichaam. Zeker wanneer je meerdere malen kleinere afstanden aflegt op de fiets. Zijn er ook bezwaren? Deels zijn die er, en die zullen hier besproken worden.

De gevaren van de weg

We kunnen er niet om heen: De weg is een gevaarlijke plaats. De uitlaatgassen en de voorbij rijdende auto’s kunnen een gevaar vormen. Zorg er altijd voor dat je je aan de regels houdt tijdens het fietsen en zorg er ook zeker voor dat je goed zichtbaar bent wanneer gaat fietsen, zodat andere mensen ook rekening kunnen houden met jou.

Doping en ondervoeding

Twee andere gevaren zijn doping en ondervoeding. Wanneer je doping gebruikt, dan zorg je ervoor dat je lichaam kan pieken, maar de kosten hiervan zijn hoog. Je sloopt je lichaam namelijk en je haalt het volledig gezonde effect van het fietsen weg. Ondervoeding is minstens zo schadelijk. Ga je met een lege maag fietsen en vraag je het uiterste van je lichaam, dan verbrand je energie die er helemaal niet is. Zorg er daarom altijd voor dat je jouw lichaam blijft voorzien van energie wanneer je gaat fietsen. Op die manier blijft het fietsen gezond en kun je ook echt prestaties neerzetten tijdens het wielrennen waar je echt trots op kunt zijn.

velodrome_4