Wielrennen in de winter, is dat verstandig?

velodrome_5

Mensen die in vorm willen blijven, kunnen de fiets niet de hele winter laten staan. Dat zou averechts werken, want een regelmatige training is gemakkelijk af te breken door een tijdje niet te gaan fietsen. De winters kunnen lang duren, dus wat doe je dan in de winter wanneer je echt graag wilt gaan fietsen? Je wilt niet het risico lopen dat je een paar botten breekt, of je fiets vernielt immers. Gelukkig zijn er een aantal handig oplossingen die je mee kunt nemen in je overweging.

Binnen fietsen

Wanneer je erg van wielrennen houdt, dan wil je het liefste buiten fietsen, over het asfalt en door de natuur als het even kan. Maar met sneeuw en ijs is het niet aan te raden om door de weilanden te gaan fietsen. Misschien kom je even op snelheid, maar zal je al snel merken waarom dit niet het meest verstandige idee is.

Professionele wielrennen hebben daar een oplossing voor. Zij fietsen binnen. Dit kan door middel van een trainer (een fiets op een standaard). Op die manier kun je de spieren toch goed in beweging houden en blijf je op het niveau dat je had voordat de winter begon. Er zijn ook hallen waar je binnen kunt fietsen. Ben je erg flexibel met je eisen, dan kun je zelfs eens kijken naar het baanwielrennen. Dit is een andere manier van fietsen, maar is nog steeds aan te raden om de spieren in vorm te houden.

Andere banden en materiaal

Wanneer het flink koud is, maar er ligt geen ijs of sneeuw op de straten, dan kun je er gewoon voor kiezen om buiten te fietsen. Dit zal wel snel in de kosten gaan lopen. Allereerst heb je andere banden nodig. De ontzettend dunne en gladde bandjes zullen snel wegglijden, daarom zijn er speciale banden voor racefietsen in de winter. Hier heb je echter niet genoeg aan. Je hebt ook speciale kleding nodig en speciale waterflessen om ervoor te zorgen dat jij en je water niet bevriezen. Ook dit zal flink in de kosten gaan lopen, maar dat is eenmalig. Je kunt deze dingen gewoon volgend jaar weer gebruiken wanneer je dan weer in de winter wilt gaan fietsen.

Wat doen de professionals nog meer?

De meeste professionals hebben een oplossing die niet haalbaar is voor de amateurs. Deze professionals doen bijna hetzelfde als de schaatsers. Schaatsers gaan in de zomermaanden naar het ijs toe in het buitenland, de professionele wielrenners doen het andersom en zoeken de warmere temperaturen op in de wintermaanden. Zij trainen in het buitenland waar geen sneeuw en ijs ligt. Dit kan de moeite waard zijn om te overwegen, maar ook dit zal al snel in de kosten lopen wanneer je niet ver van tevoren de opties kunt overwegen. Ook is dit doorgaans goedkoper wanneer je met meer mensen kunt gaan reizen en daar kunt gaan fietsen. Misschien kun je er wel een leuke route van maken op die manier!