Wielrennen is 50% mentaal en 50% fysiek

Wielrennen is één van de zwaarste sporten die er is. Wanneer je het binnen wedstrijdverband doet, kun je er niet voor kiezen om het even iets makkelijker te maken, een stukje over te slaan of een beklimming te missen. Je moet de route rijden die uitgestippeld is. Ook voor hobbyisten kan het een zware hobby zijn. Wanneer je lekker aan het fietsen bent door de velden heen, en je krijgt ineens een flinke tegenwind, dan zal je flink moeten trappen om vooruit te komen. Het gewicht van de fiets zal je daar namelijk echt niet bij helpen. Maar wat veel mensen vergeten, is dat wielrennen ook mentaal een bijzonder zware sport is. Wanneer het hoofd niet wil, dan zal het lichaam niet presteren.

De rol van de geest

Op het moment dat jij voor een uitdaging staat en je denkt dat je het echt niet kunt, dan geven je hersenen een verkeerd signaal door aan de rest van het lichaam. Zij stellen dat de uitdaging niet haalbaar is, dat de kans op succes klein is en daarom zal jouw lichaam zich nooit honderd procent kunnen geven. Je bent te druk in je hoofd met het falen en de gevolgen ervan. Op die manier kom je nooit vooruit, haal je die beklimming nooit en kom je zeker niet als eerste over de streep.

Wielrennen is minstens voor 50% mentaal. Wanneer je goed getraind en je weet dat je een kans maakt, dan is het veel makkelijker om er ook echt voor te gaan. Weet je ook zeker dat jouw materiaal goed in orde is, dan is de kans op succes nog een stuk groter.

Een aantal tips

Vind je het lastig om het mentale gedeelte te lijf te gaan wanneer je op de fiets gaat zitten, besef je dan goed dat alle wielrenners deze fase een keer gehad hebben. De onzekerheid, de twijfel en de angst van een bepaalde afstand niet kunnen redden of een klim niet kunnen halen, het is menselijk. Maar wanneer jij jouw focus kunt houden op de eindstreep, de finish, en alle kansen die je kunt pakken onderweg, dan ga je er mentaal helemaal voor – en dat betekent dat jouw lichaam ook beter zal kunnen presteren. Een andere tip is vooral de race te rijden. Zet de voeten op de trappers en geniet van het moment. Wat er wel of niet kan gebeuren, dan zie je vanzelf wel.

Het mooiste is dat het moment dat je jezelf mentaal verslaat, ook de laatste keer zal zijn dat je jezelf mentaal in de weg gezeten hebt. Het is niet uniek voor wielrenners, alle sporters hebben hier een keer last van gehad, maar op het moment dat jij jezelf de baas kunt zijn, dan komen er pas echt leuke doelstellingen in zicht.

velodrome_6